f6efa9cb-3e0d-43be-8917-18a37022b173

Wijn en Spijs

Wijn & Spijs: De kunst van culinaire verfijning

Wijn & Spijs: De kunst van culinaire verfijning

f6efa9cb-3e0d-43be-8917-18a37022b173
f6efa9cb-3e0d-43be-8917-18a37022b173

Wijn en Spijs

Voor ons (Sarah en Stijn) is wijn-spijs één van de belangrijkste- en ook leukste onderdelen van een mooie gastronomische beleving. Een mooie combinatie kan je écht raken en voor altijd bij je blijven, dat maakt het bijzonder. Zoals wij samen een scala aan hele mooie herinneringen hebben aan wijn-spijs, zo proberen wij dat ook voor onze gasten te creëren. Zo bedenken wij alle gerechten samen met ons keukenteam eerst op papier aan de hand van seizoensproducten en sparren we samen over de leuke combinaties die we kunnen maken op het bord. Dan gaat het keukenteam aan de slag en worden alle onderdelen van ieder gerecht tijdens het maken veelvuldig geproefd. Hierdoor hebben wij als sommeliers meerdere handvatten om een mooie wijn bij het gerecht te selecteren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Het smaakgehalte van ieder onderdeel op het bord
  • De hoeveelheid zuren, zoet, bitter, zout, umami
  • Of een gerecht fris, filmend, rijk of juist ingetogen is
  • Hoe het hoofdingrediënt uitkomt ten opzichte van de garnituren of hoe we willen dat dit uitkomt ten opzichte van de wijn

Bekijk onze wijnarrangementen en wijnkaart.

image00040

Onze manier van wijn-spijzen

Omdat we de bovenstaande zaken allemaal nauwkeurig proeven en analyseren hebben wij 9 van de 10 keer al een bepaalde wijn in gedachten die we graag bij het gerecht zouden proeven, soms is dat er 1 en soms zijn dat er 20. Alles wat we bedenken wordt veelvuldig geproefd wanneer een nieuw gerecht klaar is. We houden van een mooie maar rijke harmonie tussen glas en gerecht: een gebalanceerde spanning.

  • Hoe verhouden de smaakgehaltes van de wijn en het gerecht zich tot elkaar?
  • Komt het fruittype van een wijn mooi uit bij het gene op het bord?
  • Wat is de kracht van een wijn en hoe komt deze uit bij het gerecht?
  • Hoe is de balans van zuren, zoet, tannine en alcohol als je alles samen proeft?
  • Maar vooral: Is het gewoon heel lekker samen?!

Door een continu wisselende menukaart waar 16 gerechtjes op staan, zijn wij iedere week weer bezig nieuwe gerechten en wijn-spijscombinaties. Er wordt ongelofelijk veel geproefd door ons en samen sparren over nieuwe smaken en wijnen is wat we als een getrouwd sommelierskoppel letterlijk heel de dag kunnen doen!

sanh-border